Posted by Olle Calles | Naturresurs rinnande vatten, Nyheter
Laxen fångades på fluga vid Örekilsälvens Laxfiske den 5 september 2011 och skickades till oss via Lars-Åke Winblad, Ordförande för Örekilsälvens Laxfiske. Inuti bukhålan påträffades en 23 mm lång PIT-tag (Passive Integrated Transponder) från Texas Instruments. Jag tror inte att fisken härör från något av våra försök, men kunde läsa av koden. Sprid gärna detta så får vi se om vi kan spåra fiskens och sändarens ursprung!
Koden…
- Hex-format: A228DB9
- Dec-format: 170036665
Bilden nedan visar fångstrapport och den misshandlade sändaren, som normalt sitter i ett glashölje.
Denne er fra Norge. Var 137 mm når den ble fanget og merket 10 mai 2010 i Storelva i Holt (mellom Tvedestrand og Risør).
Mer info: KRO@NIVA.NO
Denne fisken ble fanget i et smolthjul ovenfor Fosstveit kraftverk, i Storelva.
Storelva munner ut mellom Tvedestrand og Risør i Aust-Agder
Smolten ble fanget og merket 10. mai 2010 og transportert med bil til utsettingsstedet i fjorden (Trollbergvika) samme dag. Etter ca 24 timer akklimering i saltvann ble den sluppet fri. Utsettingslokalitet er ca 1 km før fjordmunningen.
I prosjektet har vi smolt kjørt med bil og smolt slept i slepekasse til Trollbergvika. En tredje gruppe er smolt satt ut i elvemunningen og en fjerde er smolt som har nedvandret elva selv. Tilsammen er det merket ca 7000 laksesmolt.
Smolten var på merketidspunktet 137 mm
Vilken grej!!!
Yupp, pretty cool 🙂
Intressant levnadshistoria från smolthjul till transport till flugfångst i Örekilsälven! Det har även hänt att vi fångat norsk lax i Ätran i Sverige.
Vandringsfiskarna är en gemensam resurs som vi också arbetar med inom EU-projektet Living North Sea. Bra jobbat Olle och Frode 🙂
Ingemar Alenäs
Hallå Frode!
Stort tack för ditt snabba och detaljerade svar! Jag lade in en ny post med ditt svar och en karta. Skulle mer information komma fram om laxen och er studie är vi förstås väldigt intresserade.
KUL!
MVH
OLLE
SGR på runt 4%/d – rätt ok.:)
: )
Det är mycket trevligt att så snabbt kunna spåra var den lilla laxen kom ifrån. Det är inte första gången som vi i Örekilsälven får “norskt” besök. För några år sedan fångades också en liten grilse, då med en märkbricka i metall. Den hade satts ut ett år tidigare i Imsa vid Sandnes, utanför Stavanger.
Lars-Åke Winblad
Örekilsälvens Laxfiske
Det är som Ingemar säger “Vandringsfiskarna är en gemensam resurs”!
Hej! Mycket intressant info. Kan bara understryka behovet av mer märkningsstudier. Detta är en viktig pusselbit i förvaltningen av våra fiskbestånd. Så fortsätt era studier 🙂
Mvh
Andreas Bäckstrand
Länsstyrelsen i Västra Götalands län
Tack, håller så klart med! : )
Hej!
Kul att ni lyckades spåra “min” lilla lax, framför allt som märkningen tydligen gått sönder då den skickades till er.
Jag måste säga att jag blev väldigt förvånad då den lilla glastuben trillade ur bukhålan på laxen när jag rensade den.
Tur att jag rensade den hemma och inte vid älven för då hade jag säkert missat den lilla grejen.
Man jag skulle vilja fråga en sak. Är det normalt att sådana här märkningar ligger löst i bukhålan?
Eller var i fisken sätter man sådana här märken? Det kan ju vara bra att vi fiskare vet var vi bör kolla så att vi inte slänger märkningen av misstag.
Att jag hittade den här måste jag erkänna var ren tur.
Jag tackar alla inblandade för hjälpen med att spåra “min” lax 🙂
Mattias Johansson
Tack Mattias! : )
När man märker liten fisk har man inget val, taggen får bara plats i bukhålan. Stor fisk kan man märka subkutant, dvs. i muskulaturen under huden. I båda fall är det ju rätt osannolikt att man upptäcker sändaren och man borde nog börja dubbelmärka med ett märke på utsidan. Denna gången var det inte en av våra fiskar, men vi dubbelmärker ibland, men inte alltid!
Tack igen för att du hörde av dig och vi får hjälpas åt att sprida bland fiskare att det kan “löna sig” att kolla lite extra på en upptagen fisk.
MVH
OLLE